Bartlebabe

Theater

Campo Nieuwpoort

€ 2.00

20:30 – Donderdag

21/10/2021

Taal: English

Ondertiteling: /

In hun derde samenwerking laten Nathan Ooms en Anna Franziska Jäger een massa online content los op de analoge realiteit van het theater, tot die dusdanig verstoord wordt en een monsterlijk gelaat krijgt.

De eenentwintigste eeuw lijkt geobsedeerd door een nieuw ideaal van digitalisering en efficiëntie: steeds op zoek naar manieren om het onbekende en onvoorspelbare te controleren en als het kan, te vermarkten. Dat kan je ook zien aan ons schrijven en spreken: ze raken gestroomlijnd en gestandaardiseerd via allerlei soorten ‘templates’, emoji’s en gifs. Wat is de impact van verregaande digitalisering op ons leven? Hoe verandert die evolutie de manier waarop we ons uitdrukken en onszelf begrijpen, hoe we denken, voelen of liefhebben? Valt er nog aan te ontsnappen? Maak kennis met Bartlebabe, figuur tussen mens en algoritme.

De fantasie van een volledig frictieloze communicatie die in sjablonen is geperst, roept de beroemde quote “I would prefer not to” van klerk Bartleby op, het literaire geesteskind van Herman Melville. Bartleby spreekt tot de verbeelding door het ontwrichtende karakter van dit standaardantwoord op al wat hem gevraagd wordt. Het is noch een bevestiging, noch een absolute weigering; zijn attitude maakt het systeem waarin hij verwacht wordt te functioneren onmogelijk, omdat ze de fundamenten ervan onderuithaalt.

21/10/2021