Cosi fan tutte

Opera

Opera Gent

€ 10.00

19:30 – Woensdag

23/02/2022

Taal: Italiaans

Ondertiteling: Ja

Wanneer twee soldaten opscheppen over hun geliefden, stelt de oudere Don Alfonso hen op de proef. Hij beweert dat hun vrouwen niet zo trouw zijn als ze durven te denken. De twee kameraden doen alsof ze naar het front geroepen worden. Vermomd als Albanese soldaten proberen ze hun eigen geliefden te verleiden. Wanneer elk voor de partner van de ander valt, eindigt alle kolder en kwel in een dubbele bruiloft waar de maskers tragikomisch afvallen. In het slot bezingen ze de vergevingsgezindheid en onvoorwaardelijke liefde.

Deze opera van Mozart zou evengoed vandaag geschreven kunnen zijn, want zowel komisch als conceptueel blijft hij ontzettend actueel. Librettist Da Ponte stelt op geniale wijze de idee van relaties en trouw in vraag. Hoewel hijzelf een priester was, schuilde achter de katholieke façade een liederlijk leven, maîtresses en twee kinderen. Daarom durft hij te lachen met de eigentijdse hypocrisie en brengt hij een ode aan de vrije liefde.

Anne Teresa De Keersmaeker brengt een fascinerende regie en choreografie op het podium. In een abstracte mise-en-scène probeert ze deze opera met een huwelijk tussen zang en dans tot een spirituele ervaring te verheffen. Haar Così fan tutte is een melancholische meditatie over verlangen en dood, over de complexiteit van de menselijke ziel. Deze toegankelijke opera in een dynamische uitvoering is een absolute aanrader!

23/02/2022