Antigone in de Amazone

Theater

NTGent Schouwburg

€ 2.00

20u00 – Dinsdag

16/05/2023

Taal: ENG, PT, TUCANO gesproken, NL, ENG boventiteld

Ondertiteling: /

Milo Rau maakt een politieke Antigone voor de 21ste eeuw, samen met inheemse mensen, activisten en acteurs uit Brazilië en Europa.

De rol van Antigone wordt vertolkt door de inheemse actrice Kay Sara. Het koor door overlevenden van het grootste bloedbad dat de politie aanrichtte tegen landloze boeren.

Voor Antigone in de Amazone  reisden Milo Rau en zijn team naar de Braziliaanse staat Pará waar de bossen branden om plaats te maken voor de sojateelt en waar het kapitalisme de natuur verslindt. Op een bezet stuk land creëert het team in samenwerking met deMovimento dos Trabalhadores Sem Terra, ’s werelds grootste organisatie van ‘landlozen’, een allegorisch stuk over de gewelddadige verwoestingen en ontheemding door de moderne staat, die privébezit belangrijker acht dan het traditionele recht op land. 

Het creatieproces voor Antigone in de Amazone  werd in 2020 onderbroken: het team moest terugkeren uit Brazilië door de coronapandemie. In de herfst van 2022 reizen de makers terug om de voorstelling eindelijk af te werken en tijdens seizoen 2022-2023 de première te presenteren.

Nadat hij voor Orestes in Mosul  naar de voormalige hoofdstad van de Islamitische Staat trok en de voor de Jezusfilm The New Gospel  naar de vluchtelingenkampen in Zuid-Italië, reist Milo Rau nu met zijn team naar het Amazonewoud in Brazilië om er zijn Trilogie van Klassieke Mythen  te voltooien.

 

DE INTELLECTUELE VERNIEUWING ZAL NIET UIT DE GATED COMMUNITIES KOMEN, WAAR HET AUTORITAIRE NEOLIBERALISME TOT STAND KWAM. DE FILOSOFIE VAN DE TOEKOMST KOMT UIT DE BOSSEN, UIT DE FAVELA’S EN DE BANLIEUES, UIT BEZETTE HUIZEN EN MONOCULTUREN.

Milo Rau

16/05/2023