Out of Context - for Pina

Dans

Theaterzaal De Vooruit

€ 3.00

20.00 – donderdag

02/03/2023

Taal: /

Ondertiteling: /

In ‘Out of Context - for Pina' zoekt regisseur Alain Platel naar een bewegingstaal die verbonden is met het onbewuste, het willekeurige, het ongecontroleerde. Hij doet daarvoor beroep op virtuoze dansers. Wat hen interesseert, is de ruimte tussen onbewust en hyperbewust, de spanning tussen het arsenaal aan ongecontroleerde bewegingen en de klassieke bouwstenen van choreografie, zoals het synchroon uitvoeren van dezelfde beweging. 

Kleine tics en grote uithalen wisselen elkaar vliegensvlug af. Rusteloos en nerveus. Negen dansers nemen een duik in de krochten van het menselijke bestaan. Op zoek naar naar een soort harmonie die voorbij gaat (of voorafgaat) aan de dualiteit tussen mooi en lelijk, goed en kwaad, jij en ik, individu en gemeenschap.

De muziek is hierbij het eeuwenoude wrakhout geworden, aangespoeld als resten menselijke beschaving. In een poging tot (re)constructie en communicatie te komen, zetten de dansers de menselijke stem in. Maar soms komen ze niet verder dan wat gefluister, geneurie, gebrul. 

In het repertoire van Alain Platel is 'Out of Context - for Pina' de enige voorstelling die al sinds de première uit 2010 blijft spelen met de oorspronkelijke dansers op scène. Dit willen ze blijven doen zolang het kan. Hiermee vervullen ze de wens om te ervaren hoe het is om (fysiek) ouder te worden in een voorstelling. 

02/03/2023