‘The making of Berlin’ is een portret van een stad, opgebouwd rond het uitzonderlijke verhaal van Friedrich Mohr, die tijdens WOII als orkestregisseur bij de Berliner Philharmoniker werkte. Het is het slotstuk van BERLINs Holoceencyclus, waarin het theatergezelschap de voorbije twintig jaar stadsportretten maakten.
BERLIN helpt Mohr om een onvervulde droom alsnog te realiseren. Op het einde van WOII besloot de dirigent van de Philharmoniker om ‘Siegfrieds Treurmars’ uit Wagners opera ‘Götterdämmerung’ nog eenmaal op te voeren. De uitvoering zou live worden uitgezonden op de Duitse staatsradio. Maar met het hele orkest op één locatie repeteren, bleek al snel te gevaarlijk door de aanhoudende bombardementen. De dirigent deelde het orkest daarom op in zeven segmenten, die hij in aparte bunkers liet spelen. De haperende opnametechniek gooide roet in het eten.
Het is Mohrs ultieme wens om het technische hoogstandje 75 jaar na datum uit te voeren zoals het initieel gepland was. De ‘Götterdämmerung’ zal vanuit zeven bunkers tegelijk gespeeld worden én integraal te horen zijn op de radio. Een huzarenstukje, waarvoor BERLIN de hulp inroept van o.a. radiozender Klara, het orkest van Opera Ballet Vlaanderen en de Duitse acteur Martin Wuttke, die in Tarantino’s ‘Inglourious Basterds’ in de huid van Adolf Hitler kroop.
Theater- en filmmaakster Fien Leysen volgt het creatieproces voor een documentaire die een kijkje achter de schermen biedt. Haar beelden belanden uiteindelijk ook in de voorstelling. Op die manier ontdek je gaandeweg samen met BERLIN dat het verhaal van Mohr bol staat van de onjuistheden. Hoe rekbaar is de waarheid? Zet je schrap voor intrige!