Tristan Und Isolde

Opera

Opera Gent

€ 10.00

18u – Woensdag

29/03/2023

Taal: Duitstalig

Ondertiteling: Nederlands

ca. 5 uur, inclusief pauzes

Uitzonderlijk wordt de live-inleiding bij deze productie vervangen door een audio-inleiding in drie delen. Die verschijnen vanaf 6 maart op operaballet.be.

Gezien het immersieve karakter van deze productie is er geen boventiteling. We adviseren om voor de voorstelling de synopsis te lezen die via onze website, mailings en social media en op de avond van de voorstelling verspreid zal worden.

Deze voorstelling bevat naakt en maakt gebruik van stroboscopische lichteffecten.

Duitstalig gezongen

Een schip nadert de kust van Cornwall. Aan boord: een melancholische ridder en een ontembare prinses. Tristan brengt Isolde naar de oude koning Marke, met wie ze moet trouwen. Nog liever sterven, denkt zij – maar de doodsdrank waarin ze redding zoekt, blijkt een liefdesdrank te zijn. Nog voor ze aan land gaan, zijn Tristan en Isolde tot elkaar veroordeeld. Hun verboden liefde is zo allesverterend dat ze alleen kan uitmonden in een extatische dood. In zijn muziekdrama Tristan und Isolde verklankte Richard Wagner de begeerte. Hunkerende melodieën, eindeloze dissonanten op de grens van de verlossing: tegen deze muziek is zelfs de koelbloedigste luisteraar weerloos. Met de Franse cineast Philippe Grandrieux krijgt Wagner een gedroomde compagnon de route. Grandrieux’ radicale films baden in een zinnelijk schemerduister waar klank en beeld versmelten. Zijn regie plaatst Isolde in het brandpunt van Wagners opera en kondigt zich aan als een koortsdroom waarin muziek, video en dans één worden.

"Richard Wagner verklankt een allesverterend liefdesverlangen op magistrale wijze, de Franse cineast Philippe Grandrieux regisseert"

29/03/2023